Moldejazz strømmer 10 konserter

Jubileumsfestivalen den 60. Molde International Jazz Festival er i ferd med å bli totalt utsolgt da snart 3000 av ca 3500 billetter er solgt. Festivalen er opptatt av at flest mulig skal kunne ta del i festivalopplevelsen og vil derfor strømme ti av konsertene på årets program. Dette blir billettert strømming og strømme billetten koster kr 149,-.
Unntaket er morgengrykonserten, den blir gjort tilgjengelig gratis ved bidrag fra Istad AS.

ANE BRUN

Moldes egen internasjonale stjerne Ane Brun gjør en eksklusiv konsert i Bjørnsonhuset under jubileumsfestivalen. Spesielt for denne anledningen har hun med seg Marte Eberson. Duoen framfører musikk fra Ane Bruns 17 år lange platekarriere, med både gammalt og nytt materiale.

Eksklusivt samarbeid i anledning 60-årsjubileet til Moldejazz

Ane Brun har hatt en eventyrlig reise som artist siden debutalbumet ”Spending Time with Morgan” i 2003. Sekserne har trillet tett etter en rekke briljante album og fantastiske konserter. ”It All Starts with One” (2011), ”When I’m free” (2015) og coveralbumet ”Leave Me Breathless” (2017) er høydepunkt så langt i den rikholdige diskografien. ”Directions Tour” 2015/16 som var innom Moldejazz og Romsdalsmuseet sommeren 2016 demonstrerte tydelig at Ane Brun er blant våre aller beste liveartister. Siden den tid har hun hatt en rekke konserter med ulike konstellasjoner – solo, med band og med diverse symfoniorkester rundt i Skandinavia.

At Ane har stor forkjærlighet for hjembyen Molde og ikke minst for Moldejazz er det ingen tvil om. Hun har opptrådt på Romsdalsmuseet under festivalen i 2005, 2008, 2012, 2016 og senest i fjor da hun gjestet Madrugada-konserten og gjorde en nydelig versjon av «Lift Me» sammen med Sivert Høyem. Under årets jubileumsfestival er det klart for et nytt magisk øyeblikk med Ane når hun gjør en eksklusiv duo-konsert sammen med pianist Marte Eberson, kjent fra band som Higasakite, Eberson og Löv. Marte har røttene sine i jazzmusikk, men har de siste årene vist seg som en musiker med stor allsidighet. Hun er en sjangerkryssende musikant der pop, rock, funk, jazzrock og jazz har stått på repertoaret.

Ane Brun vil fremføre låter fra hele sin 17-år lange platekarriere, dvs både gammelt og nytt materiale. Det betyr sannsynligvis at en eller flere av de nye singlene fra hennes kommende album, kanskje «Honey» som utgis 5. juni, står på set-lista. Dette blir helt klart svært eksklusiv konsert og det er utrolig stas sett fra Moldejazz sin side at et bysbarn på denne måten bidrar til å skrive festivalhistorie på jubileumsfestivalen!

Ane Brun – gitar, vokal, Marte Eberson - piano

ANE BRUN
Bjørnsonhuset
ANE BRUN (ekstrakonsert)
Bjørnsonhuset
Live Stream - Ane Brun
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Arild Andersen Group med gjest Karin Krog

Arild Andersens nye supergruppe skal lede publikum gjennom Moldejazz’ 60-års jubileumskonsert i Bjørnsonhuset på festivalens åpningsdag. I tillegg vil årets Artist in Residence Karin Krog slutte seg til bandet i utvalgte låter.

Jubileumskonsert med Arild Andersen Group supplert av Karin Krog åpner Moldejazz

Karin sang også på den første jazzfestivalen i Molde i 1961 – for en fullsatt Revehall, med Kjell Karlsens orkester, og har siden gjestet Molde en rekke ganger. På jubileumskonserten vil publikum få et gjenhør med noe av det hun sang i Revehallen for 59 år siden.

Allerede på Karins innspilling av Break of Day in Molde fra 1969 spilte Arild Andersen bass, og i løpet av åra har han gjort nærmere femti konserter i byen. Ingen har spilt flere ganger på Moldejazz enn Arild, og det gjennom en periode på mer enn femti år. Mange av konsertene står som merkesteiner i Moldejazzhistorien.
Hvis noe kan kalles supergruppe i norsk jazz, må det være bandet Arild Andersen stiller med i år. En virtuos og ekspressiv saxofonist i ferd med å legge verden for sine føtter, pianojazzens førstelyriker og en bass/trommer-duo som oser av sofistikert eleganse, fantasi og trøkk. Supergrupper blir ikke suprere enn dette. Panegyriske omtaler som disse er for en gangs skyld på sin plass:

«For ein kvartett! Marius Neset er alt ei superstjerne..og Arild Andersen ikkje noko mindre, der han losar bandet gjennom dei nydelegaste ballader og dei villaste orkanar. (Voss) Fantastisk konsert av fire musikalske trollmenn (Lillehammer). Men i kveld er vi ett, forent gjennom Arild Andersens musikk, framført av en kvartett som setter fyr og flamme i musikken, gjennom musikken og ut av musikken (Victoria)

En jubileumskonsert å glede seg til, der fabelaktige utøvere serverer et utvalg melodier fra ulike epoker i festivalens og musikernes historie, bundet sammen av Arild Andersens kommentarer. Det blir en festaften, både for folk som har fulgt festivalen siden starten, og for de som er kommet til seinere.

Arild Andersen – bass, Marius Neset – saxofon, Helge Lien – piano, Håkon Mjåset Johansen – trommer, Karin Krog – vokal

Arild Andersen Group med gjest Karin Krog
Bjørnsonhuset
Live Stream - Arild Andersen Group m. gjest Karin Krog
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Trondheim Jazzorkester & Johan Lindvall

JaZzstipendiatet er er samarbeidsprosjekt mellom Moldejazz, Midt-Norsk Jazzsenter, SpareBank1 SMN og Talent Norge.

Fjorårets jazz-stipendiat Johan Lindvall har allerede gjort seg bemerket som en komponist og pianist med et sterkt personlig uttrykk.

Gjennom ensembler som TORG, Johan Lindvall Trio og i en svært sentral posisjon på Mette Henriettes ECM debut i 2015.

Lindvall sier at han med denne konserten "vil forsøke å forene film og musikk. Det er viktig for meg at det ene ikke underbygger det andre, att det er to selvstendige uttrykk.

Det finnes en letthet i musikken og i filmen, en lignende tematikk bestående av repetisjoner og rytmiske strukturer som går igjen i både komposisjonene og i manuset" For å binde det hele sammen visuelt har han fått med seg Jenny Berger Myhre på video og lysmagiker Kyrre Heldal Karlsen.
Vi gleder oss til en ny og orginal versjon av Trondheim Jazzorkester på åpningsdagen av Moldejazz 60-årsjubileum!

Johan Lindvall - piano, komposisjon, Natali Abrahamsen Garner - vokal, Ina Sagstuen - vokal, Eira Bjørnstad Foss - fiolin, Marianne Baudouin Lie - cello, Mette Henriette Martedatter Rølvåg - tenorsaxofon, Klaus Ellerhusen Holm - klarinetter, Lars Ove Stene Fossheim - gitar, Christian Winther - gitar, Matilda Rolfsson - perkusjon, Kyrre Laastad - vibrafon og elektronikk, Andreas Winther - trommer, Tor Breivik - lyddesign, Kyrre Heldal Karlsen - lysdesign, Jenny Berger Myhre - video

Trondheim Jazzorkester & Johan Lindvall
Teatret Vårt (Plassen) 470,- inkl.gebyr
Live Stream - Trondheim Jazzorkester & Johan Lindvall
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Hanna Paulsberg Concept 10-årsjubileum

10-årsjubileum med gjestene Thomas Johansson, Elin Rosseland og Håvard Aufles

Allerede da Hanna Paulsberg i 2010 etablerte bandet Hanna Paulsberg Concept, visste alle som følger med at hun var et stort talent.

Saxofonisten hadde solid bakgrunn fra klassisk mainstreamjazz, og var i ferd med å utvikle spillet sitt gjennom å ta opp mange av samtidens uttrykk. Ti år seinere, etter fire album, flere priser, turneer i inn- og utland samt aktiviteter i andre sammenhenger som bl a publikumsfavoritten Gurls og Trondheim jazzorkester, holder hun fortsatt originalbesetningen i Hanna Paulsberg Concept sammen. Det er all grunn til å feire. Ikke alle ensembler varer i ti år. Slikt indikerer musikalsk utvikling og god kjemi.
Til markeringen av jubileet på Moldejazz tar Paulsberg med seg en rekke interessante gjester. Elin Rosseland har gjennom en årrekke vært etablert på øverste hylle i norsk vokal jazz, mens gruppas Benjamin er den unge pianisten Håvard Aufles, en stigende stjerne. Trompeter Thomas Johansson er kjent fra bl.a Cortex, Trondheim Jazzorkester og Paal Nilssen-Love Large Unit.

Her får vi en sjelden anledning til å møte sju av Skandinavias fremste musikere i et farvann der jazztradisjon og jazzframtid møtes. Velkommen til en kveld med vital og eventyrlysten musikk i en åpen akustisk ramme.

Hanna Paulsberg – saxofoner, Oscar Grönberg – tangenter, Trygve Waldemar Fiske – bass, Hans Hulbækmo – trommer, Thomas Johansson – trompet, Elin Rosseland – vokal, Håvard Aufles - synth

Hanna Paulsberg Concept 10-årsjubileum
Bjørnsonhuset 690,- inkl.gebyr
Live Stream - Hanna Paulsberg Concept
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Karin Krog & The Meantimes feat. John Surman

Dette er gruppa som har gitt navn til Karin Krogs plateselskap, så det er lett å anta at disse musikerne ligger hennes hjerte nær!

Klassisk akustisk jazz for feinshmeckere

Her er tre vitale veteraner, spellemannvinnere og bandledere som får alt til å låte som et overskuddsprosjekt. Dette er spellemenn som kjenner Karins musikk inn til beinet, og som sammen formidler standardlåter på det nivået de fortjener. Storaas, Alterhaug og Olstad swinger i tett samspill så det nesten kan beskrives som progressiv klassisk jazz. I dette rommet framstår Karin Krog så cool som nesten bare hun kan være.

I flommen av glitrende unge pianister som ustoppelig dukker opp i norsk jazz, kan man komme i skade for å glemme at i Vigleik Storaas har vi lenge hatt en musiker med internasjonale kvaliteter og vel så det. Storaas hører de fleste av oss såpass sjelden at det er en begivenhet hver gang han viser sine ferdigheter på 88 tangenter.

Varmen, lekenheten, spillegleden og de gode låtene dette bandet formidler er både en historietime og et levende bevis på utrettelig vilje til å lage ny musikk sammen og bringe jazzen videre. Som med god vin blir The Meantimes bare bedre med årene, i et klassisk jazzrepertoar mange har et forhold til. Når The Meantimes ved denne anledningen i tillegg får besøk av John Surman, er det all grunn til å se fram til en strålende kveld.

Karin Krog, vokal, Vigleik Storaas, piano, Bjørn Alterhaug, bass, Tom Olstad, trommer, Gjest: John Surman, saxofoner

Karin Krog & The Meantimes feat. John Surman
Bjørnsonhuset
Live Stream - Karin Krog & The Meantimes feat. John Surman
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Maja S. K. Ratkje & Stian Westerhus Unplugged

Unplugged i serien Zorn Selected

Komponist og musiker Maja S.K. Ratkje møter gitarist Stian Westerhus i en intim setting, der de blant annet spiller musikk Ratkje skrev til Jo Strømgrens oppsetning av Hamsuns «Sult» for Nasjonalballetten på Den Norske Opera.

Konserten var opprinnelig en del av Moldejazz’ opplegg med John Zorn, som skulle vært Artist in Residence, og bl.a. kuratere tre konserter med norske musikere under tittelen «Zorn Selected». Disse tre konsertene gjennomføres selv om Zorns residens ikke realiseres grunnet pågående pandemi. En av dem er altså dette uhyre fascinerende prosjektet med Ratkje og Westerhus. Ratkje har hatt kontakt med Zorn ved flere anledninger tidligere, gitt ut musikk på Zorns plateselskap Tzadik og vært Artist in Residence på The Stone, en klubb Zorn drev i New York.

Westerhus og Ratkje forbindes vanligvis med effektpedaler, samplere, forsterkere og datamaskiner. På denne konserten framfører de musikken sin i et akustisk rom med trøorgel, fele, akustisk gitar og med to stemmer, i et uttrykk som kan gi assosiasjoner til såvel 1800-tallets Kristiania som til salooner med utvandrede nordboere i Midtvesten.

Ved de få anledningene duoen har presentert seg slik tidligere, har responsen vært formidabel, og kritikere brukt betegnelser som «Eit av årets desidert sterkaste musikalske augeblikk». I tillegg til musikken fra Sult presenterer Ratkje og Westerhus også nyskrevet materiale. Velkommen til en fascinerende kveld, der du kan senke skuldre til lyd av strenger, belg, gammelt tre og knirkende pedaler.

Maja S. K. Ratkje - vokal, diverse instrumenter, Stian Westerhus - gitar/vokal

Maja S. K. Ratkje & Stian Westerhus Unplugged
Teatret Vårt (Plassen) 470,- inkl.gebyr
Live Stream - Maja S.K. Ratkje & Stian Westerhus
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Steinar Raknes & The STILLHOUSE Band - On The Road

Steinar Raknes er en kreativ bassist og vokalist som ikke er redd for å gå egne veier.

Første urframføring i koronaens tid.

Som nyutdannet fra NTNU Jazzlinja i Trondheim sjokkerte han den norske jazzscenen med bandet «Urban Connection» - som tok jazztriokonseptet til nye høyder.

I de siste årene har Steinar beveget seg mer og mer i retning av singer/songwriter-segmentet. Stillhouse-konseptet, som vel egentlig er et duoprosjekt med Unni Wilhelmsen, var utvidet med Per Oddvar Johansen på trommer, Even Hermansen på gitar og Jørgen Mathisen på klarinett, sopran- og tenorsax.
Steinar tok oss med på en vidunderlig reise i sitt musikalske univers der stemmen hans og kontrabassen er de bærende elementene. Som sanger har Steinar utviklet en dyp herlig baryton og med sine vakre sanger kommer stemmen til sin rett.

Steinar har en god meloditeft og fine tekster, og benytter seg av et ganske enkelt harmonisk språk i sine sanger. Men med kreative musikere som Even Hermansen på gitar tar musikken helt nye veier, og klangbunnen får en helt annen farge. Jørgen Mathisen er med på å ta musikken i overraskende retninger. Når en i tillegg har en av landets mest lydhøre og kreative trommeslagere i bandet, så er lydbildet komplett.
Det er herlig å nyte samspillet mellom Unni og Steinar. Det er tydelig at de har jobbet mye sammen tidligere og er med på å utfylle hverandres stemmer og uttrykk.
Steinars musikk befinner seg i et åpent sjangerlandskap, man hører et snev av americana, country, Nick Cave, Tom Waits, og en masse andre ting.

I sommer kommer han tilbake - for å sørge for det som garantert blir en stor opplevelse også under årets festival. Prosjektet er et samarbeid med Jazzfest i Trondheim.

Steinar Raknes & The STILLHOUSE Band - On The Road
Bjørnsonhuset
Steinar Raknes & The STILLHOUSE Band - On The Road (ekstrakonsert)
Bjørnsonhuset
Live Stream - Steinar Raknes & TSB
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Erlend Apneseth Trio + Frode Haltli

Zorn Selected - Konsert for alle morgenfugler! Konserten blir streamet live gratis, på denne siden, samt på vår og Istad Krafts Facebookside

Årets morgengrykonsert blir både spennende og stemningsfull.

Erlend Apneseth trio har siden debutplaten “Det andre rommet” (2016) okkupert førersetet i den velsmurte traktoren som pløyer stadig ny mark i det folkemusikalske jordsmonnet. I en generasjon der tradisjonsmusikken stadig spleises med flere uttrykk og oppleves å ha fått en ny aktualitet, er trioen med hardingelespiller Apneseth i front en ener og en ledestjerne.
Tradisjonsmusikkens røtter og dype historielinjer møter nåtid og fremtid i trioens dynamiske musikk. De lager organiske og billedskapende kollasjer av arkivopptak, tradisjonsmateriale, vare stemningsbilder, sprakende elektronikk og vill, uhemmet energi som evner å sette den mest hardføre felebue på prøve. Trioen har gitt ut tre plater på den norske etiketten HUBRO, og har så langt blitt nominert til to Spellemannpriser.
På fjorårets kritikerroste utgivelse “Salika, Molika” inviterte de med seg akkordionvirtuos Frode Haltli, som synes å kunne operere friksjonsfritt mellom alle sjangere. Resultatet er deres beste utgivelse så langt, en nyanserik, fargerikt kaleidoskop av en plate som tar deg som lytter til steder du aldri har vært før.
Nylig ble det gjort kjent at utgivelsen er nominert til Nordic Music Prize, og vi blir ikke veldig overrasket om den også står på listen når årets Spellemann-nominerte offentliggjøres.

Forbered dere på en stor opplevelse på taket av Kulturbygget Plassen!

Alle som skal på morgengrykonserten må kjøpe en billett til 50,- for at vi skal ha kontroll på både antall- og hvem som er til stede. Alle med billett vil få servert en enkel frokost av Istad.

Morgengry: Erlend Apneseth Trio + Frode Haltli
Taket (Plassen) 50,- inkl.gebyr

Trondheim Jazzorkester & Hedvig Mollestad - Maternity Beat

Moldejazz har spart en skikkelig godbit til 60-årsferingens avslutningsdag.

Hedvig Mollestad, en av Norges ledende gitarister, har skrevet verket «Maternity Beat» på bestilling fra festivalen.

Hun har fått med seg et stjernelag av musikere. Med fiolin, fløyte, trompet og to kvinnestemmer borger det for en noe annen side av Hedvig Mollestad enn den vi tidligere har sett. Samtidig vitner den solide rytmeseksjonen, en krysning av Elephant9 og JUNO(!), om skumle planer.
Hedvig sier selv om «Maternity Beat» at hun søker å formidle erfaringer ved å bli og være og ikke minst det å ha en mor. Hva er moderpulsen? Finnes den? Hvordan kjennes den ut? Er den lik i 2020 som den var for 1000 år siden? Likevel har kanskje aller mest problemstillinger og konflikter rundt å skulle ha ambisjoner både som mor og turnerende og skapende musiker vært en viktig del av inspirasjonen.

Mai Elise Solberg – vokal, Ingebjørg Loe Bjørnstad – vokal, Trine Knutsen - fløyte, Adrian Løseth Waade - fiolin, Martin Myhre Olsen – alt sax, Petter Kraft – tenorsax, Susana Santos Silva – trompet, Hedvig Mollestad – el. gitar, Ståle Storløkken - synth/orgel, Georgia Wartel – bass, Torstein Lofthus - trommer, Ingvald Vassbø - perkusjon.
Ketil Nicolaysen - lydtekniker, Ingrid Skanke Høsøien - lysdesign, Joffe Myrvold - video- og lysdesign

Trondheim Jazzorkester & Hedvig Mollestad - Maternity Beat
Bjørnsonhuset
Live Stream - TJO & Hedvig Mollestad
Live Stream 149,- inkl.gebyr

Moskus

Zorn Selected - Trioen er like dynamisk og skiftende som klimaet på vestlandet, og samtidig finnes det i kjernen av bandet en lun humor og et skeivt smil som gjør at vi som publikum alltid føler oss inkludert.

Moskus sin lydlek og musikalske grunnforskning avleveres med smil og gledesstønn

Moskus har siden utgivelsen av det dobbelt-Spellemannnominerte debutalbumet “Salmesykkel” i 2012 markert seg som en av Norge, og Europas mest særegne unge jazzgrupper. De har egenhendig fylt begrepet “pianotrio” med stadig nytt innhold. Senere har det blitt to nye Spellemann-nominasjoner, tre nye plater og et utall konserter.
I november i fjor var Moskus et av de nøye utvalgte bandene som spilte under kresne Berlin Jazzfest - en fjær i hatten for en trio som vinner stadig nye lyttere. Pianist Anja Lauvdal, bassist Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslager Hans Hulbækmo, må kunne beskrives som tre av sin generasjons fremste musikere, og har utenfor trioen gjort seg bemerket med et utall profilerte prosjekter: Broen, Skadedyr, Trondheim Jazzorkester, Morgonrod, Steamdome og Atomic.

Sommeren 2020 fyller bandet, som ble født på Jazzlinja i Trondheim 10 år. Dette gjør det ekstra gledelig å få presentere dem for vårt publikum i festivalens eget jubileumsår.

Moskus er et band som aldri lar sitt musikalske uttrykk stivne i vante former, men som alltid er fremoverlent og jobber seg videre mot stadig nye perspektiver og oaser av lyd. De kombinerer ungdommelig energi, åpenhet og modenhet på en uvanlig og personlig måte.
Forvent det uventede. Moskus sin lydlek og musikalske grunnforskning avleveres med smil og gledesstønn, og ikke med rynkede bryn under et mørkt skydekke.

Anja Lauvdal – piano, Fredrik Luhr Dietrichson – bass, Hans Hulbækmo – trommer

Moskus
Teatret Vårt (Plassen) 470,- inkl.gebyr
Live Stream - Moskus
Live Stream 149,- inkl.gebyr